Το κρασί μας

Μονοποικιλιακά

Μονοποικιλιακά

Ξινόμαυρο

Η ποικιλία που εδώ και αιώνες καλλιεργείτε στην περιοχή του Αμυνταίου μας δίνει το εξαιρετικό Ξινόμαυρο Βεγορίτις, χαρακτηρίζετε από την υψηλή οξύτητα σαν ποικιλία που προσπαθούμε  γενναίες τώρα να την δαμάσουμε χωρίς να αλλοιώσουμε τις πλούσιες τανίνες, μια ποικιλία που μας δίνει πολλούς διαφορετικούς τύπους κρασιών, από ξηρά ερυθρά για μακρά παλαίωση, μέχρι blanc de noir (λευκά από κόκκινα σταφύλια), ροζέ, αφρώδη, ακόμα και γλυκά από αποξηραμένα σταφύλια ή αφυδατωμένα. Στη μύτη παρουσιάζει μια ιδιαίτερη φυτικοτητα, που εκφράζεται κυρίως με την παρουσία της ντομάτας, κόκκινης πιπεριάς και ώριμα κόκκινα φρούτα, επίσης  εντοπίζουμε άρωμα από πατέ ελιάς, πράσινη ή μαύρη. Στα φρέσκα Ξινόμαυρα που πάνε για Ροζε οίνους και έχουν οινοποιηθει με διαδικασία λευκής οινοποιήσεις ακολουθούν αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα, κεράσι, φραγκοστάφυλο και κράνα, αλλά και νότες λουλουδιών – κυρίως τριαντάφυλλου και βιολέτας. Στα παλαιωμένα, η παλέτα διευρύνεται με γήινες νότες μανιταριών και τρούφας, αλλά και αρώματα μπαχαρικών, δέρματος, καπνού και σοκολάτας όταν έχουμε την χρήση δρύινου βαρελιού.

Πολυποικιλιακά

Syrah

Μια διεθνής ποικιλία που έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο μικροκλίμα του Αμυνταίου, το χρώμα του πολύ σκούρο συγκρινόμενο με Ξινόμαυρο που έχει με ελαφριά ρουμπινί χρώματα, στην μύτη έχουμε την χαρακτηριστικά αρώματα δέρματος και μαύρου πιπεριού και στα παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια μόκα και στρογγυλεμένες τανίνες, γεμάτο στόμα με πλούτο αρωμάτων σε εξέλιξη αναλόγως της χρονιάς και του αλκοόλ που διαθέτει.

Πολυποικιλιακά

Cabernet Sauvignon

Βαθύ πορφυρό χρώμα που σε προετοιμάζει για ένα γεμάτο ερυθρό κρασί. Οι πυραζίνες δίνουν στο Cabernet Sauvignon από την περιοχή του Αμυνταίου λόγο υψομέτρου το χαρακτηριστικό άρωμα της πράσινης πιπεριάς, φρούτο μαύρο κεράσι, φραγκοστάφυλο και νότες σοκολάτας γάλακτος. Με την πάροδο του χρόνου στην φιάλη έχουμε αρώματα μαύρου πιπεριού, γραφίτη, ίχνη ταμπάκου. Στο στόμα με το υψηλό αλκοόλ και με την υψηλή οξύτητα που προικίζεται από το terroir του Αμυνταίου δίνουν στόμα πικάντικο με μακριά επίγευση.

Πολυποικιλιακά

Sauvignon Blanc

Μια διεθνής ποικιλία που βρήκε τα καταλληλότερα εδάφη στη Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ιδιαίτερο μικροκλίμα του Αμυνταίου για να δώσει τις εκφάνσεις της ποικιλίας στα καλύτερα της, η πρωιμότητα του μας επιτρέπει να δούμε πολλές αρετές τις ποικιλίας σε διάφορες ωριμάνσεις, τις περισσότερες φόρες τυπική μύτη της ποικιλίας πράσινο γκρειπ φρούτα, χόρτα φρεσκοκομμένα, πράσινη πιπεριά και σε πιο ώριμες καταστάσεις το ώριμο γκρειπ φρουτ προς ανανά και ροδάκινο. Στο στόμα έχουμε την τυπικότητα της περιοχής σε οξύτητα και η παραμονή του κρασιού με τις οινολάσπες του χαρίζουν πλούτο & μακρά επίγευση που αφήνει μια γλυκιά αίσθηση στο στόμα που εξισορροπείται από την υψηλή οξύτητα. Συνδυάζεται με κοτόπουλο ή χοιρινό με βότανα, ψητές γαρίδες και λιπαρά ψάρια στα κάρβουνα.

Ξεναγήσεις και Δραστηριότητες

Οργανώστε την επίσκεψη σας

Απολαύστε την μαγευτική θέα των αμπελιών της Κυρ-Γιάννη, στις πλαγιές του όρους Βέρμιο, περπατήστε ανάμεσα στα αμπέλια του Ξινόμαυρου, γνωρίστε τον εμβληματικό πύργο “Κούλα”, γευθείτε τα κρασιά στον τόπο παραγωγής τους και γνωρίστε την μοναδική οινική κληρονομιά του ιδρυτή του Κτήματος, Γιάννη Μπουτάρη, και τη συνέχεια – αναδημιουργία από τον Στέλλιο Μπουτάρη, οινοποιό 5ης γενιάς.

Οι νέες επισκέψιμες εγκαταστάσεις σας προσφέρουν την ευκαιρία για ξεχωριστές εμπειρίες οινικού τουρισμού.
Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες.

Ωράριο λειτουργίας: 11:00 – 18:00 από ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ (Δευτέρα κλειστά).
Προσφέρεται δωρεάν πάρκινγκ και προσβασιμότητα ΑΜΕΑ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:
Ελπίδα Παλαμίδα, Hospitality Manager Κτήματος Κυρ-Γιάννη
Τ: 2332051100 (εσωτ. 110) – Κ: 6938250088 – Ε: epalamida@kiryianni.gr