Ο αμπελώνας

limniΟ Αμπελώνας των τεσσάρων λιμνών…

Στην Βορειοδυτική γωνία του ελληνικού χάρτη, στην καρδιά του Νομού Φλώρινας εκτείνεται ένας μοναδικός αμπελώνας. Ο αμπελώνας των τεσσάρων λιμνών περιτριγυρισμένος από τις λίμνες Ζάζαρη, Χειμαρίτιδα, Πετρών και Βεγορίτιδα. O αμπελώνας των τεσσάρων λιμνών αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της ζώνης ονομασίας προέλευσης Αμύνταιο Ανωτέρας Ποιότητας.

Αποτελεί τον ορεινότερο αμπελώνα της Ελλάδας και τον μεγαλύτερο αμπελώνα της Μακεδονίας. Η έκτασή του αγγίζει τα 8.500 στρέμματα. Κυρίαρχη ποικιλία είναι η ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο, που καλλιεργείται εκατοντάδες χρόνια τώρα σε ποσοστό 63% επί των καλλιεργούμενων αμπελώνων. Σημαντική θέση στον αμπελουργικό χάρτη έχουν και οι ποικιλίες Ροδίτης (4,5%) αλλά και οι ξενικές νεοσύστατες Syrah (4.08%), Merlot (4,18%), Sauvignon Blanc (3.24%) και Chardonnay (1.65%).

Την τελευταία δεκαετία έγιναν φυτεύσεις και ποικιλιών που κατακλύζουν τον ιταλικό αμπελώνα με εξαιρετικά αποτελέσματα με την ποικιλία Tannat να διακρίνεται περισσότερο.

Η μοναδικότητα της περιοχής, προσανατόλισε από πολύ παλιά τους κατοίκους στην αμπελοκαλλιέργεια και στην οινοποίηση. Η οινοποιητική δραστηριότητα αποκτάει χαρακτήρα με τις χωρικές οινοποιήσεις την δεκαετία του ’40 και ’50 και την πώληση του και σε γειτονικούς νομούς. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η οινική ηγεσία της χώρας με νομοθετική ρύθμιση εγκρίνει την παραγωγή οίνου ΟΠΑΠ ερυθρού ξηρού από την ποικιλία Ξινόμαυρο και τα επόμενα χρόνια εγκρίνεται η παραγωγή ΟΠΑΠ ροζέ κρασιών και ΟΠΑΠ ροζέ αφρώδων οίνων. Σήμερα η περιοχή είναι η μοναδική στην Ελλάδα που έχει το προνόμιο παραγωγής ΟΠΑΠ ροζέ ήρεμων και αφρώδων οίνων.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 νομοθετείται ο πρώτος τοπικός οίνος (Λευκός Ξηρός Τοπικός Οίνος Φλώρινας) ενώ έτσι όπως διαμορφώνεται το 2008 εγκρίνεται ο Τοπικός Οίνος Φλώρινας, Λευκός, Ροζέ, Ερυθρός, (ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος, γλυκός, ημιαφρώδης).

Font Resize